Ontwikkeling taatsdeuren uitgelicht in "Bouwkwaliteit in de praktijk"

Taatsdeuren zijn zo ongekend populair op dit moment dat afgelopen maand zelfs het AD er een artikel aan wijdde. Een aantal factoren dragen bij aan het succes van deze stalen binnendeuren. Er is meer aandacht voor het interieur, een hernieuwde belangstelling voor de Bauhaus-periode én misschien komt het ook wel omdat we thuis werken.

De taatsdeur is niet nieuw. De Romeinen hadden al pivoterende deuren en in staal werden ze gebruikt door architecten als Le Corbusier, Walter Gropius en Gerrit Rietveld. Een van de eerst bekende toepassingen in Nederland zijn de taatsdeuren die door Berlage zijn ontworpen voor Jachtslot Sint-Hubertus.

Geen staal maar aluminium
Tegenwoordig zijn taatsdeuren meestal vervaardigd uit aluminium. “Heel verklaarbaar”, aldus Marcel van der Ziel van TWIN DOORS. “Aluminium is lichter, sterker en duurzamer dan staal.”

Toch heeft die verandering van materiaal de vormgeving nauwelijks beïnvloed. “Meestal zijn taatsdeuren alleen in vaste vlakverdelingen en in zwart leverbaar”, vult interieurarchitect Remy Meijers aan. “Jammer eigenlijk, want als je de deur onderdeel laat zijn van je interieurontwerp, dan wil je net als bij andere interieurelementen meer variatiemogelijkheden. Bijvoorbeeld meer keuze in kleur of het staal afwisselen met natuurlijke materialen zoals hout en leer.”

Slanke onderdorpel
Wat Meijers daarnaast opviel toen hij met Van der Ziel in gesprek kwam, was de robuuste onderdorpel. “De reden waarom mensen voor taatsdeuren kiezen is omdat ze willen dat ruimtes in elkaar overvloeien. Als je de onderkant lager kunt maken dan de gebruikelijke 12 centimeter, dan verdwijnt ook de optische drempel wanneer de deuren gesloten zijn”, zegt hij.

Van der Ziel, tevens directeur van Plan Effect, ging met dat idee aan de slag. “Het voordeel van aluminium is dat het veel lichter is, maar erg sterk. Wat voor ons de crux was: welke scharnieren kunnen een gewicht van een deur – als die bijvoorbeeld volledig in glas is uitgevoerd - dragen? Naar die scharnieren gingen we op zoek. En we vonden ze! Onze scharnieren kunnen ondanks hun geringe inbouwmaat een gewicht dragen tot 75 of tot 150kg. Voor zwaardere deuren wordt het scharnier alleen breder. Daardoor hebben TWIN DOORS een onderprofiel van slechts 4 centimeter.” 


Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter