Binnenkijken in de jaren 20 woning: eenheid door kleur en compositie

“Een paar jaar geleden stond in de achtertuin nog een ingezakte oude schuur en kwam iedereen direct in de keuken binnen. Dat vonden we niet ideaal”, vertelt Willeke, de eigenaresse van het pand. “Daarom besloten we het schuurtje af te breken en een nieuwe entree en bijkeuken te realiseren.” Deze is modern maar toont ook respect voor de bestaande woning doordat gebruik is gemaakt van natuurlijke materialen als hout, zink en aluminium.” Tegelijk stond de eigenaresse voor een dilemma. Stalen kozijnen hadden de voorkeur, maar zwarte of antraciet deuren zouden wel een heel hard contrast vormen. “Bovendien vonden we aluminium qua uitstraling mooier.”


Terrazzovloer
De keukenvloer bood echter houvast. “De originele terrazzo vloer- waarin bruine, zwarte en grijze korrels natuursteen verwerkt zijn en omzoomd wordt door een roodbruine bies die overloopt in de plinten – werd ons uitgangspunt.” De deuren moesten een nieuw evenwicht creëren, zowel qua ruimtelijkheid als kleur. “In de showroom van TWIN DOORS in Geldermalsen viel ons oog direct op de tint brons. En toen we verschillende stalen thuis op de grond legden, werd ons eerste gevoel bevestigd. De kleur is warm, chique en ingetogen, maar harmonieert ook met de vloer. Bovendien laat het brons alle andere elementen in huis veel beter tot hun recht komen.”


Compositie
Het is de kleur die in eerste instantie de aandacht trekt, maar door het gevoel voor compositie van de bewoners ontstond er balans, rust en ruimtelijkheid. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een vast zijlicht, waardoor extra licht kan toetreden in de keuken. De keuze voor een vlakverdeling die aansluit bij de authentieke deuren in het huis. Maar ook door oud en nieuw, ruw en glanzend met elkaar te combineren. Zoals de glimp van de oude achtergevel die boven de deuren zichtbaar is. “Een stoer detail dat extra tot zijn recht komt door het contrast”, zegt Willeke. “De ene keer zie je het ontwerp van de deur, de andere keer wordt het oog getrokken naar het oude. Die dialoog tussen klassiek en super modern spreekt ons aan.”


Kindvriendelijk
Bovendien zijn de taatsdeuren praktisch. “Het is een keukendeur, dus hij wordt veel gebruikt. De factor gewicht speelt dan ook mee. Deze TWIN DOORS taatsdeur is licht en scharniert in de vloer, daardoor kunnen de kinderen hem makkelijk hanteren.” Zeker in combinatie met de SQUARE handgreep, die voldoende houvast bieden de deur extra body geeft.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter